Jumaat, 30 September 2011

ilyasharis's library ; mencari pohon emas

**entry nih dah dibuat waktu cuti 16september merdeka rituh
macam biase lame dok draf sampai lupe nak publish hehe ;)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

raye ari tu jumpe buku nih kat rumah mak
tak tau sape punye
bile umah mak dah lengang
dan semua pun dah balik rumah memasing
so buku ni tetap ade rumah mak
agaknye buku lan kot
sebab die je selalu beli2 buku gini
heehhheeheheh


so aku amik
bawak balik rumah aku
dan automatik jadi hak milik ilyasharis boleh?
boleh la...




so buku ni lah aku dok bagi ilyas bace
kisah 5 putera mengembara mencari pohon emas
(putera yg tengah tu dah besar kang mesti hencemmm gile kans..sempattt lagik!!)
sebelum jumpe pohon emas adelah ujian2 yg mereka harus tempuhi
pastu bile dah abis dan dah jumpe pohon emas
takdapat lagi jumpe ayahbonda diorang lagi
kembara diteruskan lagi dan opkos dalam buku yang lain plak
so kene cari la pasni sambungan buku ni hehe..


kusyuk die bace soraM-soraM

tak sampai setengah jam die dah mengelamun
agak2 nak jadi putera yg mane satu yek..
indera,amru,amir arsalan,alam shah atau aliman?



saje je bagi ilyas bace buku yang susah2 skit
selalu yg senang dan sukukate yg diwarnekan je
biar ilyas dapat cabaran skit hehe
lagipun boleh kuatkan skill membace die before masuk darjah 1 tahun depan
dan aku pun dah abiskan bace kat ilyasharis dah..;)

mase gi jalan pun ilyas dok kelek buku ni
dan bace mase kat taman negara ari tuh
jalan2 gak membace tetap wajib kan!

nak cekidaut buku ni kat sini k
http://pts.com.my/index.php/buku/kembara-lima-putera-mencari-pohon-emas/

lepas nih kene beli buku cite best lagi tuk ilyasharis
biar dioang jadik suke membace macam aku
yang suke bace blog2 orang yang best wakakkakakakakka

sampai berjumpe lagi dalam edisi ilyasharis's library
dengan buku cite yang lain plak ok
daaa.

Khamis, 29 September 2011

minggu petai sedunia!

opkoslah bukan kerajaan yg isytiharkan
ni mohor2 besar mama ilyasharis yg punye minggu hoccey!
gile tak gile aku minggu ni
makanan ruji ade lah petai wakakkakaka
(sile larik jauh2 lepas lempang aku laju2 heh.dassss!)

minggu lepas mak mertua bagi petai
kirim kat adik ipar bapakla banyak
senang cakap seminggu pun tak habes2 lagi
dah jenuh masak sambal bilis
sambal tempoyak campur terung pipit
sumtime i bakorr aje
dan ari nih nak masak lemak bersame ikan pelaling
kire buleh lah kan..lantakkkkkkk
esok lak mungkin kari petai *fensan!
lusa lak petai masak asam pedas *fitam!
tulat petai masak taucu *mhamphosssss!

ok kat mane tadik?
ha sambung balik...
rumah mak kat felda corner lot paling ujung
jalan mati siap boleh main pondok2 kemah daun sawit tengah jalanraye ok
so banyak tanah tepi2 dan depan jugak tuk berkebun
pastu mase kecik somi i cakap
die suke masuk utan same arwah bapaknye
tanam petai dalam 20 pokok dalam utan tuh
bukan petai je
segale jenis tanaman die tanam
ade kebun durian,salak,rambutan,manggis,dokong bla bla bla.
syok gile sampai je musim konfem dapat banyak buah-buahan tempatan

okeh,kat mane kite skali lagi melalut khans
otak dah tak bape center akibat terlebih makan petai
banyak sangat masuk khasiat2 die dalam badan kot sampai cas +ve banyak sgt
+ve tambah +ve jadik ape ye
mungkin pade otak aku die jadik mcm nih
+ve tambah +ve  =  $#%!^#^@^#^@^#^@^#!^^#^#
sile salahkan petai sebab aku melalut mcm dah teroverdose miahahha

kembali ke jalan yg benar!
sambung...tuh yg banyak gile petai sampai sekarang nih
terlampau banyak sangat sampai tak tau ape nak wat lagi
(banyak opkoslah musim die kan.kalau tak musim ade? adeeee? haha gilo..)
so adik ipar i gi jual je suka2 kat pekan rabu kat felda die tuh
boleh jual 8 papan 2 henggetttt ok
kat pasar tani aku nih 4 papan hokey 5 henggettt
uwaaaaaaaaaa!

keje aku hari2 kikih petai
sampai tepikir la nak cipta mesin pengikis petai!
(cakap ala2 doremon sambil kuarkan mesin dari kocek bajunye..keh3)
gile imejinasi terlampau..


geram betol,biji die ala2 mate kerbau garang ok
dan kerbau tu biar wane itam..
nampak garang tapi taff gittew! auwwww!! suke3


dan yang bestnye
petai utan ni die tak berbau sangat bile makan
biase2 je kup kap kup kapppp

tapi kalau kench dan bers tu kalau tak berbau
baik ko gi makan eskrem conetto je lah dol!
kehkehkeh

jom bagi kebaikan2 petai jap
kalaupun korang dah tau khans
mak nak bagi jugakk ok
wakakakakaka

***********************


 KEBAIKAN PETAI

1. Depresi
Menurut survey yang dilakukan oleh MIND diantara pesakit depresi, ramai orang merasa lebih baik setelah makan petai. Hal ini terjadi kerana petai mengandung tryptophan, sejenis protein yang diubah tubuh menjadi serotonin. Inilah yang akan membuat relax, memperbaiki mood dan secara umum membuat seseorang lebih bahagia.

2. PMS (premenstrual syndrome)
Jika mengalami PMS, anda tidak perlu makan pil, cukup dengan makan petai. Vitamin B6 yang terdapat dalam petai mengimbangi kadar gula darah, yang dapat membantu mood.

3. Anemia
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai dapat menstimulasi produksi sel darah merah dan membantu apabila terjadi anemia.

4. Tekanan darah tinggi
Petai mengandungi tinggi kalium, tetapi rendah garam, sehingga sangat sempurna untuk menjauhi tekanan darah.

5. Kemampuan otak
200 siswa di Twickenham (Middlesex) dapat menjawab ujian dengan mudah kerana memakan petai ketika sarapan, istirehat, dan makan siang. Kajian telah membuktikan bahawa buah dengan kandungan kalium tinggi dapat membantu belajar dengan membantu siswa semakin berhati-hati.

6. Sembelit
Kerana kandungan serat yang tinggi, maka petai akan membaiki sistem pencernaan.

7. Ubat mabuk
Salah satu cara paling cepat untuk menyembuhkan “penyakit” mabuk adalah milkshake petai, yang ditambah dengan madu. Petai akan membantu menenangkan perut dan dengan bantuan madu akan meningkatkan kadar gula darah yang jatuh, sedangkan susu akan menenangkan dan kembali memperbaiki kadar cairan dalam tubuh.

8. Kekenyangan
Petai mengandungi efek antasid pada tubuh, sehingga bila dada anda terasa panas akibat kebanyakan makan, cubalah makan petai untuk mengurangkan sakitnya.

9. Mual di pagi hari
Makan petai diantara jam makan akan menolong mempertahankan kadar gula dan menghindari muntah.

10. Gigitan nyamuk
Sebelum anda mencapai krim gigitan nyamuk, cuba untuk menggosok kawasan yang terkena gigitan dengan bahagian dalam kulit petai. Ramai orang dapat mengatasi rasa gatal dan bengkak dengan cara ini.

11. Untuk saraf
Petai mengandung vitamin V dalam jumlah besar, sehingga dapat membantu menenangkan sistem saraf.

12. Kegemukan
Penelitian di Institute of Psychology Austria menemukan bahawa tekanan ketika kerja menyebabkan orang sering mencapai makanan yang menenangkan seperti coklat dan keropok. Dengan melihat kepada 5.000 pesakit di hospital, penyelidik menemukan bahawa kebanyakan orang menjadi gemuk kerana tekanan kerja yang tinggi. Laporan menyimpulkan bahawa, untuk menghindari nafsu makan kerana panik, kita perlu mengendalikan kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan tinggi karbohidrat setiap dua jam untuk mempertahankan kadar yang tetap.

13. ulsers
Petai digunakan sebagai makanan untuk merawat pencernaan kerana texturnya yang lembut dan halus. Petai mampu menetralkan ulsers dan mengurangkan kegatalan dengan melapisi permukaan dalam ulser.

14. Mengatur suhu tubuh
Banyak budaya lain yang menganggap petai sebagai buah ‘dingin’ yang mampu menurunkan suhu tubuh dan emosi ibu yang menanti kelahiran anaknya. Di Belanda misalnya, ibu hamil akan makan petai untuk meyakinkan agar si bayi lahir dengan suhu tidak tinggi.

15. Seasonal Affective Disorder (SAD) (jiwa kacau)
Petai dapat membantu penderita SAD kerana mengandungi tryptophan.

16. Merokok
Petai dapat menolong orang yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6 dan B12 yang dikandungnya, bersama dengan kalium dan magnesium, membantu tubuh agar cepat sembuh dari efek penghentian nikotin

17. Stress
Kalium adalah mineral penting, yang membantu untuk menormalkan degup jantung, menghantar oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan tubuh. Ketika kita stress, metabolisme kita akan meningkat, sehingga akan mengurangi kadar kalium dalam tubuh. Hal ini dapat diseimbangkan lagi dengan bantuan makan petai yang tinggi kalium.

18. Stroke
Menurut kajian dalam “The New England Journal of Medicine,” makan petai sebagai bahagian dari makanan sehari-hari akan menurunkan risiko kematian kerana stroke sampai 40%
****************************************

nak gi masak petai masak lemak plak dah ni
benti jap ye
nanti i sambung k
salam petai sedunia semua!
siyusun
daaaaa...

ralat

hamboihhh
tak agak2 okey aku nak ralat ape sume
bahjetttt jer

sebenarnye mase hapdet pasal ilyas birthday petang tadi
nak haplod gamba baru dan latest anak teruna bujang wa tak lepas
so wa letak je gamba lame amik mase bulan 1 ari tuh
so gamba tu tak berape maNcho katenye



abg ilyas : mama,kenape letak gamba ilyas yg pakai baju abim tuh

mama : ngape? tu je yg ade dalam tu.mama nak masuk yg baru tak lepas tadik.line tak okey.

abg ilyas : alaaaaa,ilyas nak yg ni (tunjuk gambar die pakai baju melaju cekelat raye tahun lepas)..same macam baby.

mama : ewah ewahhhh,pandai lak pilih2 nak gamba yg mane kans.ni belog mama ok.so mama yg pilih nak letak yg mane mama suke

abg ilyas : takpe,nanti ilyas dah besar ilyas pilih gambar tu nak letak dalam belog mama

mama : oklah mama letak ok jap lagi.janji

abg ilyas : ok ilyas pun janji letak gambo mama dalam belog ilyas nanti

mama : gulp! ilyas ade belog ke??

abg ilyas : ade.kat yutub yg selalu ilyas taip main game ngan tengok cite ultraman tuh.

mama : ??? wakakakka (ade belog dalam youtube ok.YOUTUBE...tak hagak2 ko nak canggih sangat nak oi.ngalahkan bill gates lagik ok)




iyela..iyela...
mama letak ok
nanti ko kaye macam bill gate
mahupun mark zuckerberg
serta ade belog dalam youtube (wakakkakaka gilo)
jangan lupekan mama ye..hehe


anak terune bujang wa yg tahun depan nak masuk darjah 1
masih solo lagik ok...

oraittt,wa gerak rempit dulu bro
wa rempit2 baju melayu tetapppppppp
chow!

Rabu, 28 September 2011

kukus ikan..~versi mengidam yg tak ngandung..

5pm tadi tibe2 mengidam
nak makan ikan kukus halia
so start sms my sis



'long,boleh tak kukus ikan dalam oven?'


'pertama kali i dengar ok.oven tuk bakar ikan je lah syg...'


'tau la tuk bakar.tapi same je kan konsep.isi air skit and tinggggg.boleh je kan' (bersungguh2 menaip kat hp dengan harapan die jawab boleh)hahhahaha


'pakai pengukus je lah senang.kang meletup i tak bertanggungjawab'


'mane ade periuk kukus la.mane penah kukus2 nih seumur hidup'


'masak je la dalam periuk ala2 sup jer senang..'




taknak ok
tetap nak kukus
nak ikan kukus
KUKUSSSSSSSSSS
(biar sampai word kukus tu tengiang2 kat tinge sampai esok boleh long?)

memule ingat nak order jer kat luar
ikan siakap steam
nasi masak kat rumah
tapi masalahnye ngidam yang masak sendiri
aper2 je lah labu
jangan ngidam ikan kukus kakak ramlahram masak udah! haha

tengok esbok bahan2 sume ade
perfect!
so siapkan ikan kembung fresh sekor
halia
serai
bawang besar
bawang putih
cili potong
limau kasturi
daun sup
garam

arghhhhh,lesung batu takde la plakkkk
hilang mase bawak bukak kedai makan rituh
so takde sesi tumbuk menumbuk
potong2 jer sume bahan2 tuh
campak2 jek kat ikan kasi sebati
perap jap setengah jam

pastuh
amik periuk besar buh air letak atas api
amik periuk kecik buh dalam periuk besar
buh ikan dalam periuk kecik
dan tutup
(wakakkaka zaman jahiliah pun takde care masak mcm ni kan,eh ke ade...wakakkaka lagik skalik!)

sesi mengukus ikan siap after 15 or 20 minit
sungguh wangi
yahooooooooo!
yabedabeduuuuuuuu

dapat gak makan ikan kembong steam
masakan sendrik untuk pestime lak tu
makan same nasi panas
dan sambil mengunyah cili api beserta halia sekali
heaven!


nampak mcm tak ok kan
but mase makan oh sedapnyerrrrr
(bermulalah sesi masuk bakul angkat sndrik!)


*eh,kalau lesung takde ape salahnye blend je kan..hahaha ~~ big smileeeee

alhamdulillah
rezki Allah bagi ari ni
yg kat utm tu tengah makan ape ye?

haris jumpe dokter pakar lagi...

semalam haris jumpe dokter pakar die
hehe ingatkan 29hb so tak jage la sangat ape die makan
sekali tengok buku appoinment
omak kau!!!..esok kene gi
tak sempat nak jage makan die tuk test urine on the spot kat sane nanti
konfem kantoi nih!

so keputusannye 2+ untuk urine haris
(huhu tepok tangan tuk kecuaian diri sendiri sebagai food planner)
kan dah tak negative dah
ade lak protein yang sangkut mehhhh
jadik dokter pun bebel2 la jugak
but tak sampaila 4+
tak la kene tahan wad khansss
dokter cakap 'akak,kalau urine haris 2+ selama 3 ari berturut2 sile anta haris masuk wad okey'
okey dokter i promiseeeee heheheh


baru sampai..gatal nak snap2 gak kan..

kat sini daftar tuk jumpe pakar..
appoinment kami jam 11.30am
dalam kul 1 baru masuk bilik dokter
betul! penantian itu menyeksekan..:(

lastly amek ubat..

kami yang last skali jumpe dokter..
sebab tu sunyi sepi dah
ok anak2,dah boleh balik now!



haris,
cepat sembuh ok!
tak nak dah sakit2 ye...




ok mama!
ba-bye sume~~

ilyas 's birthday..

bangun pagi tadi terus siap2 same haris
nak gi kedai beli kek tuk sambut birthday ilyas
sambut kat tadika die jer kul 10 nanti
waktu diorang rehat

sekali ngan nak beli ai kotak
saje nak tambah air kotak dalam goodies bag tuh
sebab malam tadi baru pasan
ade cloud 9,sumijelly dan lain2 jajan
air untuk minum lak takde
kang tecekik lak anak2 tersayang kat tadika tu nanti

siap beli kek sponge bob
ilyas mintak ben10 macam tahun lepas
but ben10 dah abis
ade sponge bob ni je pun
kire ok la kan..
dari takde langsung..

kedai kek tu jugak ade jual air kotak
so selesai disitu gak masalah den
kat kete terus letak air kotak masuk goodies bag
tengok jam kul 9.40 am dah
sedang elok zasss ke sekolah anta semua nih..


goodies bag wat tuk 14 murid dan 2 guru..;)
sonok tengok budak2 happy!


kek ilyas..biaso2 sajo..



ekceli birthday ilyas semalam 27hb
but tetibe tengok buku haris
ade appoinment la plak jumpe doktor pakar
nak tengok haris punye kidney problem ari tu macam mane
so ilyas ponteng ikut kami
dan sambut birthday die pun pospon ari ni
semalam ingat pas abis jumpe doktor
nak bawak ilyas jalan2 zoo temerloh
eh ke zoo mentakab
pastu abis haris cek dah jam 2 pm
so balik sajolah
dari pagi kuar sume dan tension2 belaka
lagipun dah selalu kan gi zoo
lain kali plak ye abg iyas...
elok je kete kuar dari hospital
dan menuju arah bertentangan dari ke zoo
(arah balik ke rumah lerrr)


haris : mama,cakap nak gi zoo

abg iyas : haah la,cakap nak gi zoo pas gi hospital

mama : lain kali ye baby,ilyas..dah lewat sangat dah nih

baby : mama janji ye lain kali kite gi

mama : ok mama janji.mama mintak MAHAS ye..

baby : ok..

suami : eh,kenape mintak MAHAS??

mama : baby pelat cakap maaf tu MAHAS

suami : ??? wakakkakakaka



ok sambung.melalut banyak dah nih
tahun lepas mase ilyas tadika perpaduan
ade gak aku wat semua ni
dan bagi kat cikgu kamera suh amik gambar
mase acare potong kek tu la kan
yang kali nih ilyas masuk tadika tahfiz abim
so aku segan2 lak nak bagi cikgu tu kamera suh amik gambo
so tak yah lah kan..hihihi
tak pape jek aku nih

pas siap anta barang tuh ingat terus nak balik rumah
haris lak melalak nangis depan sekolah
die cakap nak duk same abg iyas kat sekolah
siap bukak kasut bagai lagi dah
angkat masuk dalam kete
sambil janji bawak die makan kfc sekarang gak
ade lagi 2 jam tuk amik abg iyas balik sekolah

sampai kfc
o ~em~geeeee
bukak 10.30am
now baru 9.50am
pujuk2 haris ajak die gi breakfast kat kedai makan depan kfc sajo
aku amik nasi lemak dan die mee goreng skit
siap makan die cakap nak kek
so ke kedai kek semule..
belikan haris kek comey lote nih 2 biji
1 kete dan 1 lagik akomen (ultraman)
kek akomen die dah siap ngappp



belanje haris kek...


...dan di pow nye aku 2 buku sekaligus..
nasib baik la ko nangis nak oi!



ok pasal gambar semalam tu kan
tu gambar ilyas 2 ke 3 bulan tak silap aku
kecik je die mase tuh
lahir tak cukup bulan kans
ilyas kuar mase cukup2 32w aje
kene dok hospital 3w tuk masuk ilyas dalam  inkubator
dan bile berat die dah lepas 2kg baru dapat discharge
yelah kan die lahir 1.7kg je mase tuh hehe
merase berpantang lame gile kat hospital ;)






khas untuk anak tersayang
mohamad ilyas..
selamat hari lahir
semoga panjang umur dan dimurahkan rezki selalu
dan jadilah anak yang sentiasa menenangkan hati
amen..



Anak-anakku yang tercinta

Jika kamu alim.. jadilah obor kepada semesta..

Jika kamu jahil.. bernaunglah di bawah cahaya..

Jika kamu kaya.. jadilah bank kepada masyarakat

Jika kamu miskin.. berbanggalah untuk keredhaan Tuhanmu.. hindarlah dari meminta-minta
supaya terpelihara keizzahanmu.. Biarlah kamu miskin dengan Tuhanmu, kaya dengan manusia..

Jika kau saudagar.. jauhilah riba.. betulkan timbangan.. berbuat adillah dalam berjual beli..

Jika kamu perlu.. mintalah kepada Tuhanmu agar manusia tidak menghinamu..

Jika pemimpin.. jadilah payung kepada umatnya.. rendahkan sayapmu jika kamu dipimpin.. serahkanlah kepada kebijaksanaan ketuamu..

Jika kamu pejuang.. banyakkan mengingati Tuhanmu.. hadapilah musuh.. jangan melampaui balasan-batasannya..

Jika kamu menderita.. tersiksa.. berserahlah kamu.. itu tanda 'basyar' dari Tuhan.. Tuhan kasih padamu.. kasih Tuhan itu lebih besar dari kasih seorang ibu kepada anaknya..



petikan dari : http://kawansejati.ee.itb.ac.id/



yaya,cikja,cik lan,cik mie, cik uwa
hadiah mane.hadiah ok!
bye sume~~

Selasa, 27 September 2011

weekend baru nih..dan cerite pun mule bercampur campur..eh,ke bercampur baur.lantakkkk (apeke panjang punyer tajuk daaa)

weekend lepas lepaks rumah mak jer
takde kerja nak wat
pagi ahad tuh pas makan nasi lemak
same teh o panas
dan sudah siap stadi mingguan and berita minggu
(read : bipob dan pancaindera jer wakakakkakaka)
so meloponglah takde pape nak wat..

tibe2 ternampak ini



seguni kekabu mak..ori punye tau turun dari pokok dier gittew!
laki aku die sebut seguni = segundi..seriyes lawak dengar ok..

dan bahan2nye ialah gunting,benang,jarum tangan serta kain batek
lusuh rembat yang mak punye wakakkaka

dan hasilnye 5 bantal pelbagai size siap!
comey2 gittew! (seriyes masuk bakul angkat sndrik!)
tiade sampul..hanye bantal bersampul kain batek sahaja.
sisa rembatan yang boleh dibuat bantal tuk anak patung barbie..
sorry,anak i jantan ori sume ok..;)

pas siap bantal tu sume dalam 2 jam
lame kans
mak jahet tangan je sume uolsss
saje je malas gune mesin jahet
merase malam tu ngingau kais2 tangan..gurau ok!

boleh ralit menjahet nih
sambil dengar lagu2 jiwang karat kat winap
siap lagu airmate jernih,harum subur dihati bagai kuar
dan kipas berdiri tala laju2 kat muke
heaven dowh!

siap menjahet aku tunjuk kat mak
mak cakap 'ape punye pesen la hobi ko nih.hobi ni pun adeee ye'
wakakakka hobi ok.hobi

turun bawah
tengok2 mak dah siap masak tuk lunch
sebab pas zuhur nanti mak nak kuar jalan2 same ngan ayah
pastuh aku nampak sayur nih
eh ni sayur ape mak...
tak penah nampakkk pun.




mak : ni la sayur keladi lambok

aku ; ooo,tak penah makan dan nampak pun..

mak : baru je mak tanam kat belakang rumah.tadi ilyas asyik lalu je kat situ sambil tarik2 daun die.mak terus la cantas boleh wat makan dari buruk giteww je nanti..

aku : tak gatal ke.makan keladi biase masak asam jual kat param tu pun gatal lelangit

mak : yang nih tak gatal..orang biase makan mentah jer cicah sambal belacan..

aku : owhhh,tak sanggup den makan mentah..makan keladi mentah dah macam tahap lebih dari haiwan karnivor plak miahahahha

mak : sukati kau lah..mak tak makan mentah.mak tumis nih.kalau ade rase nak makan terailah..

aku : ok,akan dipikirin nanti buk...


owh,ni lah pokok keladi lambok tu ye..
bukan keladi lombok
yg bulat tu mak i kerat tuk wat lauk diatas..

tapi seriyes ok.
aku makan gatal lelangit aku.GATAL...
dah wat deria rase aku tak selesa sepanjang ari.
dan rase die sangatlah tak IN
kahkahkah
(ingat brand henbeg ke hape in tak in nih)

ok,nak benti dah nih
nak siapkan goodies bag tuk antar kat tadika ilyas
sempena bestday die rinih but sambut esok
sebab rinih ilyas tak skolah
ikut kami gi appoinment pakar haris..
check up tuk kidney problem haris rituh
nantilah kalau rajin i hapdet pasal haris ok.

ape2 pung
ilyas,selamat hari lahir ke 6 tahun
jadilah anak yang soleh dan menyenangkan hati
love u always!
*entry khas tuk besday ilyas esok la wat plak.ngantuk dah nih..daaaa


teka ni sape?

Sabtu, 24 September 2011

cuti membelog..

adalah disebabkan ini

















dah balik dari holiday
masih tak membelog lagi
adelah disebabkan ini






bile dah ade rase2 rajin itu mau mari
dan dah ade hati nak menulis (read : menaip)
2 hari lepas terjadilah plak ini



sian ekau demam..acik pun demam sekali nih!!



memang blogger tak tegar kan!

ok,akhir sekali
doakan i cepat sihat ye..
babai alabiyu..
meh nak enterprem skit meh..





Daaaaaaaa

Jumaat, 16 September 2011

aku ker yang salah...hampon ok hamponkan aku!!

Suami : esok skolah cuti tau
mama : cuti ape..memang konfem cuti ye
suami : iye.esok skolah cuti.konfem.cuti skolah sempena hari merdeka 16 september.jangan lak awak anta gak ilyas gi skolah macam kes ari krismas tahun lepas.ingat??  
mama : ??? ngeh ngeh ngehhhhhh



Iye
aku memang jenis tak tengok kalendar
main taram je anta ilyasharis ke nursery ari krismas tahun lepas
dah nak dekat pagar nursery tengok bermangga besar
situasi sepi..sunyi... dan lengang
hampeh je kan...
sangat sadis disitu!!
capai henpon


mama : ari nih cuti ke.kenape nursery ilyasharis bermangga besar bagai nih.sorang pun takde.sunyi sepi jer.sebab ape cuti eh?? (tanye bertalu-talu sampai tak dapat incik suami mencelah disitu)
suami : la...ari ni kan cuti skolah.ari krismas kan cuti.... wakakakkakaka
mama : ??? (takper gelakkan aku,ade lori ade bas...ade hari aku balas)

cuti okey..cuti.....aku nih pon sambil keje rase mcm nak
zzzZZzzzzz jer..perot penuh makan mamak jap tadik!


Aku memang failed la kalau pasal cuti muti skolah nih
kalendar pun ade kalendar peladang yang ayah aku bagi jer
kate aku nak carik kalendar sendrik
jangan harap lah!
walaupun kalendar peladang tuh tegantung elok jek
jangan harap aku nak belek telek
sebulan pun susah nak tengok aku itihi  kalender tuh

thanks gugel and owner..
sekadar gambar hiasan..;)


tuari aku belekla sebab nak tengok date ari raye kans
masih di bulan 4 hokeyyyy wakakakkaka
(maknenye dah 4 bulan tak hapdet kalender ropenyerrr)
sangkut jer kertas 4 lai tuk 4 bulan dipaku atas sahaje (wah ayat ape yg cube aku sampaikan nih,agak2 korang paham ke ye.takper,korang tak paham sudah!! wakakkakaka)
punyelah malas amik tau pasal date kan
kat henpon kan ade tarikh so senang je aku tengok ari2 kat situ..
but henpon nih kan satu hal
ape ke salahnye kau buh tande kalau skolah cuti
kalau batery nak abes pandai lak ko kelip2 merah kans
cube kalau cuti aidilpitri ke,cuti skolah yg seminggu tuh ke,cuti krismas,cuti deepavali,chinese new year,cuti semayang opssss (ini tidak termasuk konfem!!) mahupun cuti thaipusam ko wat kelip2 unggu ke lovely pink ker... ngeh3
ni tak nan hadoooooo.....


cakap pasal thaipusam
aku ade cite best gak.
eh best ke sadis
sadis okeh! sadis!!
begini ceritenye bermule ewah!
kakak no3 kol (itupun lepas aku bagi tau suruh kol kalau cuti skolah sebab kes krismas tuari ngeh3)


Kakak no3 : esok cuti thipusam tau.skolah cuti..
aku : oraittt  (dalam hati punyelah suke dapat melalur sok pagi)
kakak no3 : ingat tau.kang jadik lak kes ko anta ilyasharis gi nursery  krismas ari tuh
aku : kuangjor ko kak ek.papepun thanks la bagi tau aku esok skolah cuti..wokey2 rojer and out...


So ari tu ilyas pun aku cutikanlah sekolahnye.
rilek2 je pagi tuh sambil makan brekfes secare berjemaah 3 beranak (babah tak amek brekfes)
tetibe..jeng3


Suami : eh,kenape ilyas tak gi skolah rinih
mama : ari nih kan cuti skolah...
suami : eh cuti ape plak...ari nih skolah la
aku : cuti.cuti skolah sempena thaipusam (jawab dengan sangat koMpidennye disitu..wiiiii) kakak no3 yang kol semalam bagi tau ari nih cuti okey.. 
suami : memangla kakak no3 bagi tau cuti sebab negeri PERAK amik cuti tuk thaipusam.negeri kite nih (pahang) tak amik ok.nuzul quran nanti baru kite amik..jadi sekarang sile awak 3 beranak sambut thaipussam sekarang... kahkahkahhhhhh
aku : ayoyooo..kadewaleyyy,kadewaleyyy... padayappa!!!! suran gandhi,surannn gandhiii (sambil pusing tangan kat tinge)
wakakakkakaakaka hamponkan isterimu encik suami....hamponnnn!!!

saye sambut ma! kite kan 1malaysia....





***oh bilekah mase peribahase 'ade lori ade bas,ade hari boleh balas' ittew boleh aku gunekan.... sob3

Khamis, 15 September 2011

77 kilogram okeh...

Semalam aku gi kedai emas
ingat nak trade in cincin aku yang dah ala2 cincin makcik umo 43 nih
tapi tetibe sampai sane siap timbang segale bagai
aku jadik sayang la plak..
yelah kan,dah dekat 3 tahun aku pakai
rase macam tak sanggup nak break off dengannye..
wah tetibe break off  kans
so tak jadilah cincin aku berpisah dengan aku..
maseh ade jodoh lagik kate orang.


sebelum balik tetibe tepikir nak rembat subang lah...
yelah kan mementang tempat letak subang tersorok
bile kuar orang tak nampak tu yang aku pakai subang  7 hengget jer
alah! subang yang gune tuk pistol tembak tinge tuh
(kejam kan sanggup sukarela tinge ditembak miahahhaha)
gelang tangan ngan cincin tau plak nak yg besar sebab nampak kans dasar!!!
so belikan lah tuk tinge aku nih subang
subang emas hurup N dan kalau tolak2 kalih2 jadik hurup Z pun boleh
konfem encik suami tak marah sebab ala2 name kami
dan subang tu pun tersangatlah ringan 1g sahajoooo
gram ok bukan kilogram wakakkakaka





Suami : beli subang hurup ape
isteri : hurup N ala2 sebelah name saye,sebelah name awak.. romentik gittew!
suami : sekali tengok macam hurup Z jer
Isteri : hurup N la.hurup name kite ber2.kalau tebalikkan jadik hurup Z pun okey ape.name arwah bapak awak Z for Zainun okeh,tak jeles kansss.. miahhahaha
suami : okey2 sukati awakla..tapi apsal tak beli hurup A dan Z.awak kan feminat anuar zeng..selalu  awak nyanyi lagu anuar zeng dengan penuh peraHsaan miahahahhaha
isteri : itu dulu ok.sekarang saye dah tak nyanyi keabadian chenta dah (dulu suke giler nyanyi lagu nih siap wat sore anuar zeng lagih hamponnnnn).sekarang saye dah tukar nyanyi lagu nih ; aaaaaashiteruuuuuuu..walau kita terpisah jauh...ngeh3  (tetap nyanyi dgn penuh perasaan juHgakkk)  
suami : gaHgap ke meHreng awak nih..kahkahhkahhhkahhhhkahhhhh
isteri : ??? (berlalu pergi  membawa hati yg duke nestapa sambil mencarik baHtu belah baHtu bertangkup...)



Ok,sambung balik ke main point tadik.
cite emas ok.emas!
suke bebenar aku ni meraban sampai ke lauttt
bile cite pasal emas nih kan tingat aku kat satu kejadian nih jom kite rollll vitii!!!!



Lokasi : bilik adik kembar aku yg dah roboh.
Pelakon : aku dan kakak no4
suhu : suhu bilik aka suam-suam kuku
mood : meHreng2 blake...

Kakak no4 : aku rituh temankanlah kawan aku.die nak gi kedai emas carik gelang kaki tuk anak die
aku : wah,kire nih kali pertama lah kan ko masuk kedai emas..ko kan tak suke emas2 bagai nih
kakak no4 : ye,pestime aku masuk kedai emas.memule aku tak paham tengok ngape kat barang kemas tu takde harge.rupenye kawan aku cakap kene timbang dule ek
aku : kahkahhkahhhkahhhhkahhhhh yelah..kalau nak beli barang kemas kene timbang dulu ikut gram baru dapat tau harge die
kakak no4 : tulah..aku baru tau lah kirenye nih.eh macam mane ek die kire.kalau aku nak beli 77kg die kali ngan bape ek...
aku : kuangjor la tu ko nak beli emas 77kg. 1g pun dah dekat rm170 (mase tuh punye harge pasaran lah kan.sekarang dah dekat 200 hengget aku dengor) kalau 77kg dah dekat 13 juta tu woiii.ko agak2 la kalau nak gebang pun...
kakak no4 : la yeke..mane aku tau hahahahha
aku : tapi kalau ko nak beli pun ape salahnye..ko kan tak suke pakai emas kan.so ko invest jelah pastuh bagi aku pakai...aku boleh tolong ko dari ko simpan jek dalam tin milo kena bayar zakat tuuuuu  
kakak no4 : pale hotakkk la ko...baik aku bagi mak je pakai dari bagi kat ko..ngeh3
aku : uwaaaaaaaaaaaaa  (berlalu pergi  membawa hati yg duke nestapa dan tetapp jugaks mencarik baHtu belah baHtu bertangkup...)
 

cukup tak 77kg..miahahhaa
thanks gugel  ^___^

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
o-em-giii.tak jadik ok mak nak masuk baHtu belah baHtu betangkup..
tukar plan gi soping mall jelah carik ketenangan eh..

berehhhhhhhh

ke bandung ya ibuk dan bapak2...

ya!!
ke bandung lagi..


ekceli kakak no4 dan adik kembar aku gi bandung semalam
ye,adik kembar..
aku ade adik kembar laki2 umur 25
dua2 sekali sudah berpunyer hocckeyyy
dan tak lame lagi aku bakal dapat adik ipar pompuan
welcome! welcome!


larik tajuk.
itu (adik ipar pompuan)  nanti boleh cite lain kali.


pasal bandung semule
kalau ikutkan aku sekeluarga memang nak ikut
tapi dengarnye rushing sangat plan ke bandung nih
sampai tak sempat aku nak uruskan plan B
plan B = wat pasport ilyasharis
so next time kot aku gi..
tingin nak bawak ilyasharis jenjalan makan angin naik kapal terbang 
insyaAllah....


kakak no4 aku gi bandung kali nih bawak si kembar
merangkap bodigad die kat sane kot heh
memang padan sangat tuk keje angkat2 barang kan hehehe
dan sambil menyelam bolehla minum air
mane tau adik2 aku nak carik barang2 hantaran kawin ker
kain2 tuk wat baju pengantin ker
kelas ko dik cari barang kat bandung tuh
ala2 retis ke noks miahahha


bulan 12 ke 11 ntah tahun lepas
kakak no4 aku tuh dah bawak aku,adik bongsu dan anak sedara kami
ade aku wat entry bandung rituh (malas lak nak wat link dierrr)
kali nih takkan nak ulang tayang muke yg same kan
haruslah wat pembaharuan gune pelakon baru plak eceh!
macam nak belakon shoting bagai kan
padahal nan hadoooo


okeh,drum roll plissss
memperkenalkan adik kembar yg sudah berpunye

kembar = dalam bulatan lonjong wakakaka


again,image lebih clear siap ade pikce efek disitu..
dalam bulatan bulat = kembar
L.O.V.E = my lovely dedi
purple munge2 gitew = hero pujaan ramai = adik bungsu = masih available..ngeh3






okeh

to mak sedara no4

mak sedara no4 dah bawak mama kami dan pak sedara bongsu gi bandung

dan sekarang bawak pak sedara kembar lak gi jenjalan

bile plak turn kami 'si kembar baju sahaja' nahek kapalterbang meh..









huhu ilyas dalam versi negaraku...









yaya,tak dapat bandung..paris pun mak ok jer...

ketemu lagik..
permisi ya!

Selasa, 13 September 2011

menjawablah aku....

hagemaru

doraemon

ultraman

kampung boy

sinchan

araleshan

ben10

rafeeq

afi dan abah

hikayat putera shazlan

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

dan lain2 katon yg sewaktu dengannye di astro ceria 611 (sebab cenel katon yg banyak2 tuh aku dah buang bulan jan yg lepas wakakkaka,selamattttt.kalau tidak lagi berjela kot rancangan2 katun yg aku kene hapal...)



OKEH

ITU DULU...

YANG DULU USAH DIKENANG

SEKARANG ILYASHARIS DILANDA DEMAM




DRAGON BALL

BETUL.DRAGON BALL

AGAK SEDIKIT KETINGGALAN TAPI DAH KATE ILYASHARIS BARU 3 DAN 6 TAHHUN KANS

DRAGON BALL PUN BARULAH POSE RITUH MASUK ASTRO CERIA

MAKA,MENJAWABLAH AKU....



fuh! fuh! fuh! (bukan fuh awal ashaari kat tiwitiga tu eh)

ni fuh macam orang malas nak gi jawab pekse spm perdagangan (banyak gile woo nak kene hapal fakta dan akta.belasahhhhhh)

mementang dragon ball dah masuk astro kan

so menjawabnye adalah aku  (aku = mama = kekadang mak = kelasss menantu mama..tetibe ribena disituh!)

ilyasharis tiap ari tanye pasal goku,bulma,dan tah name pape yg tidak mesra di tinge aku

dahlah aku ni tengok dragon ball pun tak penah

yang aku tau ayat klakar nih je



'KO NAK TAU TAK..SEBENARNYE KAN......

DRAGON BALL ADE 7 BIJI SEMUANYE...'


ok,tak kelakar

opkos pade aku jelah kan

rase nak cepukkk je orang yg cakap tuh kat aku (padahal bengang sebab ingat orang tuh nak bagi aku gosip panas.gosipppp je ko ingat ye noks miahaha)

kalau pade korang ayat diatas tuh kelakar takpe2..(masing2 ade pandapat memasing khanss)

tapi kalau kate orang dah wat lawak depan kite kan

aku pun macam gelak2 lah jugak ambek ati..
( walaupun dalam ati apo kono ko nih..den tak kisoh pun ado tujuh ko,duoplohpat ko mahupun tigo ratus  namblas bola ajaib )




ok,sekarang dah anak rekues

tidaklah sampai hati untuk berkate no
(aku kans ibu misalli..ibu sejati..tonggak pada kuarga bahagia..... *lagu nasyid al-jawaher,ko tak tau sudahhhh)

so,mama dah gugel nakkk

bukan takat stadi cite waktu goku kecil sahaje..

but also mama dah stadi sampai goku besar hoccayyyy

dan sampai goku kawen same chichi anak raje ape ntahhh

dan dapat anak name gohan..


bukan itu ajer tau

bulma lak  kawen dengan vegita

dan dapat anak laki name trunks (bercerita dengan penuh gaya dan keyakinan ala2 cite kat anak2 hikayat merong mahawangsa..kehkehkehhhh)




nakkk...

cite pasal suka duka goku..

serta kejadian2 mase nak carik bola ajaib tuh

juge pasal kawan2 goku yg sangat baik hati suke menolong iteww

mahupun musuh2 goku yg durjana sibukkkkk berebutkan 7 bola ajaib..

biar mama stadi dulu sampai abes okehhhhh

jangan korang marah dan KameHameHa kan mama  sambil baling bola api tuh udah ye..

itu derhaka namenye nak..

DURHAKA!!!.....

mama jugak yang masak nasik tuk korang kan

walaupun lauk selalunye bungkus sajo sekali harung mase amik abang ilyas balik tadika kul 12 itew.. kahkahkah

thanks to gugel and owner..


pesanan khidmat masyarakat ini ditujukan khas untuk ilyasharis tersayang..

'ade mase nak oi gi lah melawat katon2 kat tiwisatu,dua dan tiga..and also tiwisembilan supaye mak kau nih ade mase nak melepak,ceting mahupun heng out bersame kawan2 fb nyer' (ni tak..sibuklah aku dok gugel2 stadi cite KORANG  PUNYERRRR JE OKEH...)



notakakitaknakbacepuntakpe : semalam wa gi panggung tengok hantu bonceng bro..kalau rajin nanti wa publish n3 pasal itu bonceng punye hantu...wa dok pikir mcm mane leh dapat 8 juta mase wa bace paper ahad rituh.wa rase sape yg gi tengok tuh misti sebab die masih terase lagik aura zizan dalam kl gengster srupaaa mcm wa...hantu bonceng nih seriyes macam takde kemestri aaa same wa..luper! wa kan polower itu abang tembam maaaa. 

wakakaka

kakak wa (mala) misti senyum2 sambil bace ini nota punye kaki khans...;p



jap eh
wa mau pegi jelatek jumpe wa munyer kawan sikijap
lu tau jelatek sape punyer???
itu jelatek aaa kompem abang tembam yang punye okeh
sape2 kacau wa panchungs
chow!